Toate meşteşugurile şi obiceiurile transmise din generaţie în generaţie sunt frumoase şi pline de farmec. Ele reprezintă creaţia acestui popor. Specificul lor de la o zonă la alta îţi trezeşte admiraţia şi curiozitatea. Trăirea şi păstrarea meşteşugurilor şi obiceiurilor reprezintă zestrea cea mai de preţ a unei aşezări, a unui popor. Un astfel de meşteşug ce s-a păstrat de-a lungul timpului în satul Lungeşti este olăritul.

Produsele noastre sunt variate ca formă şi mărime: vase de cuptor, oale de fiert, borcane, străchini, castroane, ulcioare, bobici (cești ), sărării, ghivece, platouri, carafe, căni, pușculițe, farfurii ce reprezintă obiecte mult întrebuinţate în uzul gospodăresc.

Această îndeletnicire a olarilor practicată din tată-n fiu nu este lipsită de simţul artei. La fiecare vas întâlnim calităţi artistice remarcabile, putem admira tehnica formei smalţului şi a culorilor. Cel mai frecvent motiv ornamental folosit de olari, este linia în zig-zag, motivul valului zgâriat cu o unealtă special concepută, spirala vietii.

Tehnica prin care prind viaţă aceste vase: lutul este modelat în forma dorită în mâinile olarului, apoi este uscat cu grijă până nu mai rămâne strop de apă în el. Urmează prima ardere în cuptorul electric, apoi după ce se răcesc, sunt ornate cu motivele populare și culorile specifice zonei noastre. Sunt trecute apoi prin glazura (pentru uz alimentar) și arse pentru a doua oară, cand glazura devine transparentă, iar culorile se evidenţiază.

Atelierul nostru de olărit funcţionează din 1998, iar în decursul timpului am participat la nenumărate târguri și expoziții de ceramică din toată ţara.